Bygga egen pool – Så gör du
Går du i tankarna om att bygga en egen pool? Kanske har grannen skaffat sig en pool som du nu suktat in dig på? Att ha en pool i sin trädgård är en fantastisk upplevelse och här kan du svalka dig på varma sommardagar eller motionssimma för att börja dagen på rätt sätt.
Har du familj och barn kommer även barnen att tacka dig och vi kan garantera att din trädgård kommer vara samlingsplatsen för alla härliga grillkvällar och födelsedagar. Behöver du ytterligare orsaker till varför du bör bygga en pool kan vi även berätta att det höjer värdet på din bostad vid en eventuell försäljning.
Du har alltså bestämt dig för att bygga en pool. Härligt! Men innan du sätter igång att gräva finns det en hel del saker som kan vara bra att tänka på. Här har vi listat all information som du behöver, vilket bland annat inkluderar de olika poolalternativ som du kommer att ha.
Så kommer du igång
Det kan kännas lockande att ta fram spaden och börja gräva direkt, men för att du ska kunna bli nöjd med slutresultatet är det viktigt att ha is i magen och planera noga. Det första du behöver fundera över är placeringen.
Om du har möjlighet är det en god idé att placera poolen så nära huset som möjligt. På så vis kan du ta dig ett dopp när du känner för det. Det gör det även möjligt för dig att ha bättre koll om det är så att du har större barn som ska kunna använda poolen på egen hand.
Det bör dock beaktas att en pool som placeras nära buskar och träd kommer behöva rengöras oftare, eftersom blad och kvistar lätt kan hamna i vattnet.
Pool ovan jord eller markpool – vad är bäst?
När du har hittat en lämplig plats för poolen är det dags att fundera på om du vill att den ska vara nedgrävd i marken eller om den ska vara placerad ovan jord. Har du en altan eller ett trädäck kan det vara snyggt och praktiskt att ha poolen i samma nivå, alternativt lite lägre än trädäcket.
Vill du ha en pool som är nedgrävd är det viktigt att vara medveten om att du först kommer behöva utföra schaktning. Detta sker med hjälp av en grävmaskin och har du mycket sten eller berg kan arbetet bli ganska tungt. Det fick dock lösningar även här. Ett alternativ är att låta poolen vara delvis nedgrävd och delvis ovan jord. Detta är också ett bra val för de tomter med mycket sluttning.
Säkerheten kring poolen är A och O
Det är du som husägare som kommer att bära ansvaret för att varken djur eller barn kan falla ner i poolen, även om det sker av misstag. Därför behöver du se till att du har en bra poolsäkerhet kring hela poolområdet. Det kan till exempelvis handla om att du sätter upp ett staket som hägnar in poolen, men även genomtrampningssäkra pooltäcken kan vara ett alternativ.
Vill du ha det lite extra lyxigt och låta säkerheten vara en del av ”inredningen” vid poolen kan ett pooltak vara snyggt och praktiskt. Fördelen med detta är att du även kommer att minska på förbrukningen av kemikalier i samband med rengöring. Med ett tak eller ett täcke förhindrar du blad, löv och skräp från att ta plats i poolen och det gör även att du spara in en hel del tid.
Marknaden erbjuder olika typer av täcken. Det finns täcken som du enkelt kan knäppa fast manuellt, men även täcken som du vevar fram/tillbaka, alternativt lösningar som är helt automatiserade. Det sistnämnda alternativet är betydligt mer kostsamt än det förstnämnda och vad du väljer beror på bekvämlighet och budget.
Välj rätt pool för dig
Det finns mängder med olika markpooler och utomhuspooler att välja mellan. I många fall kommer du att kunna välja fritt och samtidigt ha möjlighet att bestämma om du vill att poolen ska vara helt eller delvis ovanför marken. Detta gäller dock inte alla alternativ. Här listar vi de vanligaste.
- Polystyrenblock
- Stålpool med liner
- Betongpool med kakel
- Betongpool med mosaik
- Glasfiberpool
- Tryckimpregnerat trä
Vilken typ av pool som kommer att vara det bästa för dig beror bland annat på vilka förutsättningar din tomt har, men det egna intresset spelar naturligtvis också roll. Det finns fördelar och nackdelar med alla alternativ, så det är viktigt att läsa på ordentligt innan du väljer.
Lagar och regler i samband med poolbygge
I majoriteten av alla situationer behöver du inget bygglov när du vill bygga en pool i din trädgård. Orsaken till detta är helt enkelt för att pooler inte är inräknade bland konstruktionerna som kräver bygglov, men inte heller bland de konstruktioner som inte behöver.
Beroende på hur din pool ser ut rekommenderar vi dock att du först tar kontakt med byggnadsnämnden i den kommun som du bor i. Då kan du få snabb och korrekt information om vad som gäller för just dig. Det är exempelvis inte ovanligt att bygglov kan krävas om du har en pool med ett högt pooltak, men även om du vill ha en altan i anslutning till poolen.
Andra situationer som kan kräva godkännande är om du vill schakta. Då behöver du ett marklov. Du behöver också ett godkännande om du vill ansluta din pool till allmänna vattennätet.
Anlita poolinstallatör eller göra arbetet själv?
Är du intresserad av att utföra en hel del av arbetet själv? Då gäller det att du väljer en pool som också är enkel. Orsaken till detta är nämligen att valet av pool kommer vara avgörande för hur mycket du kan utföra på egen hand och hur mycket du kommer behöva anlita professionell hjälp för.
Om du är osäker är det alltid bäst att du vänder dig till en poolinstallatör som är professionell, seriös och som har goda referenser. Grundarbetet är A och O för att poolen ska kunna fungera så felfritt som möjligt och dessutom ha en lång hållbarhet. Hos en poolinstallatör kan du i många fall få hjälp med hela projektet om du så skulle önska, vilket även inkluderar markarbete eller snickeri.
Pooler med liner kommer behöva svetsas ihop och då är det starkt rekommenderat att du överlämnar projektet åt en leverantör av pooler med kunskap och erfarenhet. Om något blir fel är risken stor att poolen kommer börja läcka inom en snar framtid. Med ett företag får du både garantier och försäkringar på arbetet.
Uppvärmning och temperatur
För att din pool ska vara behaglig att använda sig av är det viktigt att den har någon form av uppvärmning. Att bada i en pool som är tempererad av vädret kommer inte att uppskattas och utan uppvärmning kommer du heller inte att kunna använda poolen längre in på sensommaren.
Det vanligaste uppvärmningssättet är genom en luftvärmepump. Denna pump placeras vanligtvis nära poolen och kopplas därefter upp till termostaten. Termostaten kan ställas in så att uppvärmningen kan starta eller stängas av per automatik. Då en luftvärmepump kan ha vissa oljud för sig är det en god idé att placera den på ett sådant sätt att den inte stör.
Har du egen bergvärme kan du även använda dig av denna för att värma upp din pool. I dessa fall använder du alltså samma värmekälla till poolen som till huset.
Vanliga frågor och svar
Inför ett poolbygge är det många frågor och funderingar som kan dyka upp. Har du byggt en pool tidigare har du säkerligen redan en hel del kunskap bakom dig, men för den som bygger för första gången kan det kännas betydligt svårare. Här listar vi vanliga frågor och svar!
Vilken pooltyp som kommer att lämpa sig bäst för dig kan bara du besvara. Vi rekommenderar att du läser på ordentligt för att se vilket alternativ som passar bäst. Titta på hur markytan ser ut och avgör därefter vilket material du ska satsa på och om poolen bör vara nedgrävd eller ovan jord.
Du behöver inte anlita ett professionellt företag för att bygga ihop en pool, men det är att rekommendera. Det är viktigt att markarbetet och installationen blir korrekt utförda för att du ska minska risken för stora problem i framtiden.
Hur mycket du kommer att få betala för ditt poolbygge beror på ett flertal olika faktorer. Valet av pool kommer att vara avgörande, men även hur stor poolen ska vara, om du behöver ansöka om bygglov eller om du ska anlita en poolinstallatör. Priserna varierar mycket kraftigt. Väljer du att anlita ska du alltid jämföra offerter från flera olika företag.
Huruvida du behöver bygglov eller inte beror på hur din pool kommer att se ut, men generellt sett så krävs inget bygglov. Vid schaktning kan ett marklov behöva uträttas. Reglerna för bygglov och pooler kan se olika ut mellan kommunerna. Det bästa du kan göra är att kontakta byggnadsnämnden i den kommun som du tillhör och få information om vad som gäller.
Det är du som husägare som kommer att ha ansvar för säkerheten kring din pool. Säkerhet krävs, enligt rådande byggregler från Boverket, om vattnet kommer att vara djupare än 20 cm.