Hyra ut

När du ska hyra ut din bostad finns det mycket att tänka på. Hur länge vill du hyra ut din bostad. Kommer du hyra ut din bostad möblerad, eller omöblerad. Vem ska du vända dig till, är det en privatperson eller ett företag du ser som hyresgäst. Idag finns en uppsjö av aktörer där man kan annonsera sin bostad. Det som skiljer aktörerna åt är bla vem man vänder sig till, hur länge man ska hyra ut sin bostad, eller om den är möblerad eller ej.

hyra

Lista Bostadssajter Uthyrning

NamnTelefonnummerE-postHemsida

Blocket Bostad

bostad.blocket.se

Airbnb

airbnb.se
Bostad direktbostaddirekt.se

Guestit

guestit.se

Homeq

homeq.se
Hyres & Byteshyresbytes.se

Key Relocation

keyrelocation.se
Novasolnovasol.se

qasa.se

qasa.se

Renthia

renthia.se

Samtrygg

samtrygg.se
Stugknutenstugknuten.com
VrboVrbo.com

Vanliga frågor – Hyra ut bostad

Vad innebär det att hyra ut sin bostad?

Att hyra ut sin bostad innebär att man lånar ut sin bostad till någon annan i utbyte mot att hyresgästen står för hyreskostnaden och eventuella kostnader för vatten och värme. Man lånar alltså ut sin bostad i andra hand i utbyte mot att hyrestagaren står för kostnaderna.

Varför hyr man ut sin bostad?

Det finns olika anledningar till att man hyr ut sin bostad, men det kan exempelvis vara att man har fått ett jobb på en annan ort, alternativt att man ska studera på en annan ort. Istället för att då säga upp sitt hyreskontrakt så kan man hyra ut bostaden istället.

Kostar det något att hyra ut sin bostad? 

Det kostar inget att hyra ut sin bostad, men om bostaden är en lägenhet, så finns det en del krav som man måste förhålla sig till. Hyresvärden kan kräva att man ska ha en giltig anledning till andrahandsuthyrning, samt att personen som ska hyra bostaden uppfyller en del krav.

Finns det något man måste tänka på när man hyr ut sin bostad?

Det man måste tänka på när man hyr ut sin bostad är att man inte får ta en så kallad ”ockerhyra”. Det innebär att hyrestagaren inte ska behöva betala mer än vad boendet faktiskt kostar, med eventuellt tillägg om bostaden är möblerad vid uthyrning.

Vem kan hyra bostaden?

För att få hyra en bostad, så brukar hyresvärden ställa en del krav, dels att man är myndig och dels att man inte har några skulder och anmärkningar, men även att man har en fast inkomst. Man måste också kunna styrka att man har en fast inkomst, med till exempel ett anställningsavtal.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0