Fastighetsförvaltare

Sitter du i styrelsen för din bostadsrättsförening, och känner att ni har frågor som ni inte har kunskap om eller tid med? Då kan det vara läge att ta hjälp av en fastighetsförvaltare.

Vad är Fastighetsförvaltning?

Fastighetsförvaltning är att på ett bra sätt sköta bostadsrättsföreningens samtliga ärenden. Dels när det gäller själva fastigheten, men också allt det administrativa arbetet.

Vad är skillnaden på Tekninskförvaltning och Ekonomiskförvaltning?

– Tekniskförvaltning

Den tekniskaförvaltnignen är egentligen den del av förvaltningen som rör själva fastigheten. Det rör såväl den dagliga driften och se till att optimera den. Samt även att hjälpa till med stundande upphandling av kommande renovering. Här kan den tekniskaförvaltaren vara till hjälp med såväl upphandling och offerter samt med projektledning.

– Ekonomiskförvaltning

Den ekonomiskaförvaltningen är den del av förvaltningen som rör medlemsavgifter, hyror mm. Den ekonomiskaförvaltningen innefattar även att ha hand om medlemsförteckningen, leverantörsfakturor och löpande bokföring.

Varför ska man ta hjälp av en Fastighetsförvaltare?

Om man sitter i en styrelse och arbetet med förvaltningen av bostadsrättsföreningens fastighet känns för omfattande och komplext. Det kan både vara att man saknar kompetens inom ett område, eller att man inte har eller vill ta sig den tid det krävs.

Vad kostar Fastighetsförvaltning?

Kostnaden för fastighetsförvaltning beror av en rad olika faktorer

  • Hur stor är fastigheten
  • Hur många lägenheter finns i fastigheten
  • Finns lokaler i fastigheten
  • Vill ni ha både Teknisk och Ekonomisk-förvaltning
  • Hur är skicket på fastigheten

Aktörer inom fastighetsförvaltning

NamnTelefonnummerE-postHemsida

Bonea

040-631 30 50info@bonea.sebonea.se
Delagott Förvaltning08-33 12 10kundtjanst@delagott.sedelagott.se
HSB Förvaltning010-442 11 00N/Ahsb.se

MBF Bostadsrättsförvaltning

021-40 33 00info@mbf.sembf.se

NABO

010-288 00 00N/Anabo.se

SBC

0771-722 722kundtjanst@sbc.sesbc.se

Storholmen Förvaltning

08-520 252 00info@storholmen.sestorholmen.se
Teoge08-410 828 50info@teoge.seteoge.se

Vanliga frågor om fastighetsförvaltare

Vad gör en fastighetsförvaltare?

Att förvalta en fastighet innebär att ta hand om den. En fastighetsförvaltare reparerar sällan något själv, men beställer sådana jobb när det behövs och besvarar frågor gällande detta. En fastighets ekonomi behöver också planeras och här har man ofta kontakt med leverantörer (exempelvis rörmokare) och kunder (hyresgäster), även vaktmästare.

Vilka typer av fastigheter kan man jobba med?

Fastighetsförvaltare jobbar inte sällan för bostadsrätts- eller hyresrättsföreningar, alltså i hus där människor bor. Har man en hel del teknisk erfarenhet jobbar man kanske mer med den typen av planering och förbättring i fastigheten, har man en bakgrund som ekonom jobbar man kanske mer med budgetplanering och bokföring.

Hur blir man fastighetsförvaltare?

Många fastighetsförvaltare har en teknisk och/eller juridisk bakgrund. Det finns både yrkesutbildningar och universitetsutbildningar som kan ge en bra grund att stå på. Yrket kan variera en del, beroende på vilken typ av fastighet det handlar om – till exempel bostäder eller offentliga lokaler, och därmed kan även bakgrundskrav och tidigare erfarenhet variera.

Hur ser det vardagliga arbetet ut för en fastighetsförvaltare?

En fastighetsförvaltares vardag består ofta av både administration och kontakt med kunder eller andra aktörer. Det kan handla om att dokumentera och planera förändringar, besvara frågor från hyresgäster, beställa reparationsjobb eller planera ett stort saneringsjobb som kommer att pågå över lång tid i en stor byggnad.

Hur ser framtiden ut för fastighetsförvaltare?

Byggande och underhåll av fastigheter kan variera med konjunkturen och då kan fastighetsförvaltarens roll också variera något. Det är dock ett faktum att fastighetsbranschen på denna nivå är relativt stabil. Hus behöver underhållas, någon måste alltid hålla koll på regler och lagar och se till att dessa också omsätts i praktik.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0