Bostadsköer

Att få en bostad är idag väldigt svårt, i de flesta kommuner är det idag bostadsbrist. Detta gör att kötiderna att få en bostad kan vara många år.

bostadskö

Vilka olika typer av bostadsköer finns det?

Bostadsköer finns i de flesta kommuner. Vissa aktörer har även egna köer, ett sådant exempel är SKB.

Kostar det att stå i bostadskö?

Det varierar lite grann. Men en liten kostnad för att stå i bostadskö kan vara bra, det är ett sätt att få kön att bara bestå av de som faktiskt är behov av bostad

När får man stå i bostadskö?

Man har kunnat stå i bostadskö från den dagen man föds. Detta har man dock i vissa köer ändrat, då det av naturliga skäl inte kommer vara aktuellt med egen bostad på länge.

I de flesta bostadsköer ska man fyllt 18 år för att få stå i. Man får ställa sig i bostadskön innan 18 år om man har egna barn, eller är gravid.

Kan en köplats överlåtas till någon annan?

Svaret är nej, din köplats är personlig. Men det finns undantag. Om den du är gift eller sambo med dör, då kan det i vissa fall vara möjligt om man varit medsökande.

Lista Bostadsköer

NamnTelefonnummerE-postHemsida

Bostadsförmedlingen

08-785 88 30N/Abostad.stockholm.se

Boplats Syd

010-20 22 500N/Aboplatssyd.se
ByggVestaN/AN/Abyggvesta.se

HSB

010-442 11 00N/Ahsb.se
Nynäshamnsbostäder08-520 687 50uthyrningen@nynasbo.senynasbo.se

Rikshems Bostadskö

010-70 99 200N/Arikshem.se

SKB

08-704 60 00skb@skb.orgskb.org
SveafastigheterN/AN/Asveafastigheter.se

Uppsala Bostadsförmedling

N/Ainfo@bostad.uppsala.sebostad.uppsala.se
Wåhlin Fastigheter08-514 935 00
info@wahlinfastigheter.sewahlinfastigheter.se

Vanliga frågor – Bostadskö

Vad är en bostadskö?

En bostadskö är en kö som man ställer sig i när man ska söka bostad. Det finns olika bostadsköer för respektive kommun men det finns ingen begränsning på hur många köer man ställer sig i. Det är alltid bra att stå i fler köer så att man får fler valmöjligheter.

Varför ska man stå i bostadskö?

I många fall har man inte råd att köpa en bostad och då kan man istället ställa sig i en bostadskö. När man blir erbjuden en bostad via en bostadskö så hyr man enbart bostaden och man behöver alltså inte köpa bostaden av hyresvärden.

Kan vem som helst ställa sig i bostadskö?

Det finns inga direkta krav på att ställa sig i en bostadskö, förutom att man ska vara myndig, därför kan i princip vem som helst ställa sig i en bostadskö. Däremot krävs det att man har en fast inkomst och inga betalningsanmärkningar för att få hyra en bostad.

Kostar det att stå i bostadskö?

I vissa regioner tar man betalt för att stå i en bostadskö men det brukar inte vara några speciellt höga belopp. Men det finns också de kommuner som erbjuder bostadsköer utan att det kostar något. Men det är bra att kolla upp vad som gäller för respektive kommun.

När ska man ställa sig i bostadskö?

Det är en hård konkurrens på bostäder, framför allt i storstäderna och därför är det bra att ställa sig i bostadskö så fort man har möjlighet. Det är också bra att ställa sig i fler bostadsköer samtidigt för att man ska få en större chans att få en bostad.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 2.00