Bostadsrättsföreningar

Sitter du i en styrelse för en bostadsrättsförening och behöver vägledning? Vi har under dessa sidor listat aktörer inom områden där vi vet att många bostadsrättsföreningar behöver vägledning.

Det kan röra allt från att du fått i uppdrag att ta kontakt med en ombildningskonsult, till att er bostadsrättsförening behöver en ny aktör som städar era trapphus.

Populära sidor för BRF

Vanliga frågor om bostadsrättsföreningar

Vad är en bostadsrättsförening?

Bostadsrättsföreningen är en förening för samtliga ägare av bostadsrätter, och ska representeras av en styrelse. Styrelsen har som uppgift att förvalta medlemmarnas bostäder och ekonomi på för medlemmen bästa sätt. Storleken på föreningen beror på hur många hus/lägenheter föreningen består av. Föreningen skapar budget och resultat och bestämmer avgift per lägenhet.

Varför finns bostadsrättsföreningen?

Det behöver finnas en juridiskt ansvarig för helheten på de hus som förvaltas. Det behöver tas beslut om själva husen, dess tak eller omgivning behöver åtgärdas p.g.a. fel, avtalas service med annat företag eller om det finns lägenheter som hyrs ut behöver de hanteras.
Det behövs ofta avtal med trädgårdsfirmor och snöskottare etc.

Hur får jag inflytande i bostadsrättsföreningen?

Inflytande i bostadsrättsföreningar får du bäst genom att engagera dig. Det är mycket vanligt att man välkomnar nyinflyttade i styrelsen, även om det kan vara bra att bo in sig först, så att säga. Man kan börja som suppleant, och lära sig för att sedan bli ordinarie ledamot i styrelsen.

Vad har jag för ansvar i bostadsrättsföreningen?

Ditt ansvar är lika stort som någon annan boendes i föreningen. Det bästa för en förening är att så många som möjligt är engagerade. En del är med i styrelsen men har man inte möjlighet till det så bör man gå på årsstämmorna, som alltid ska hållas för alla medlemmar.

Kan jag välja att inte vara med i bostadsrättsföreningen?

Nej! Om du köper en bostadsrätt så blir du automatiskt medlem i bostadsrättsföreningen.
Orsaken till detta är att det är mycket i din bostad som i grunden är gemensamt. Saker som vatten, el, värme tillhör alla boende och därför måste dessa frågor skötas centralt av en grupp.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 5.00