Att välja rätt säkerhetsdörr

En modern säkerhetsdörr är ett mycket effektivt och tryggt sätt för dig att göra det svårare för inbrottstjuvar att ta sig in. En säkerhetsdörr är dessutom mycket visuellt snyggare och fungerar som ett bra brandskydd och ljuddämpare.

Många som bor i lägenhet ser idag en säkerhetsdörr som det enda och mest självklara alternativet. Tittar man på hur det ser ut hos villaägare har valet dock inte varit lika självklart. I takt med att fler designer börjar komma ut på marknaden så har intresset däremot ökat och allt fler väljer att byta ut den klassiska dörren mot en ny och säkrare variant.

Därför bör du välja en säkerhetsdörr

Det finns flera orsaker till varför man bör välja en säkerhetsdörr framför en vanlig ytterdörr. Till att börja med kommer den vanliga ytterdörren att vara mycket enklare att bryta upp för en inbrottstjuv och i många fall går det inte på mer än någon sekund. En säkerhetsdörr kommer att göra det betydligt svårare för inbrottstjuven att ta sig in, men det är inte den enda orsaken till varför en säkerhetsdörr är det bästa alternativet.

Som tidigare nämnt är det ett utmärkt sätt för dig att reducera störningar och buller från bland annat trapphus, men även från grannar. Det ger också ett mycket bättre brandskydd, eftersom dörren fungerar som en brandvägg och minskar risken för att branden sprider sig.

Hur väljer man rätt säkerhetsdörr?

Det finns många olika typer av säkerhetsdörrar på marknaden, men för att en dörr ska kunna benämnas som en säkerhetsdörr måste den uppfylla vissa kriterier. Det finns även dörrar i olika klasser, där klass 1 är den lägsta formen och klass 6 är den absolut högsta säkerhet som går att få.

Olika dörrar kommer med olika för- och nackdelar. Eftersom dessa varierar så mycket kan det vara svårt att veta vad man ska leta efter och det är en god idé att tänka igenom valet noga innan man gör ett inköp. En av de viktigaste aspekter är att säkerställa att dörren har ett certifikat och att den uppfyller de krav som påstås av återförsäljaren.

Att en återförsäljare säger att en dörr är testad är inte ovanligt och visst är väl det bra, men vad är då resultatet av detta test? Att dörren är testad innebär inte per automatik att dörren har klarat av testet.

Vad betyder de olika klassificeringarna?

För att du ska veta vilken säkerhetsdörr som passar dig bäst behöver du först ha koll på vad klassificeringarna betyder. På äldre dörrar går klasserna från 1-3, men på de modernare varianterna är klassificeringen från 1-6.

  • Klass 1 – Klass 1 innebär att du får den lägsta formen av säkerhetsdörr. Här krävs inte ens verktyg för tjuven att ta sig in.
  • Klass 2 – Också en mycket låg form av säkerhetsdörr. Denna dörr är utrustad för att kunna klara ett inbrott där hammare, kil och skruvmejslar har används.
  • Klass 3 – Det här är den vanligaste klassificeringen för lägenheter och hus. Dörren är framtagen för att kunna stå emot en attack från en tjuv med inbrottsvana. Dörren ska också stå pall mot kilar, skruvmejslar och normalstora kofötter.
  • Klass 4 – Klass 4 är ett mycket bra och säkert alternativ som vanligtvis används till villor och privata lägenheter. Dörrar som har en klass 4 certifiering ska inte bara kunna stå emot olika handdriva verktyg i form av kofot och skruvmejsel, utan ska också klara av batteridrivna borrmaskiner.
  • Klass 5 – Vill du känna dig helt trygg är klass 5 något att rekommendera. Den här dörren ska kunna stå emot många olika verktyg och mycket erfarna tjuvar. Det inkluderar bland annat borrmaskiner och maskindrivna vinkelslipar.
  • Klass 6 – Klass 6 är helt enkelt det absolut bästa skyddet som du kan få.

Att tänka på när det kommer till utseende

Utseendet på dörren är ytterligare en aspekt som många lägger stor vikt på. Här vill man säkerställa att dörren har en hög kvalitet och att utseendet är snyggt och tilltalande. Utgår man från helhetsintrycket så är ytterdörren en väldigt stor del av detta, åtminstone när det kommer till villor och hus, men även för lägenheter.

På marknaden finns det mängder med olika designer och utseenden att välja mellan. I vissa fall kommer du att kunna specialbeställa din dörr, så att du får precis det utseende som du efterfrågar. Det är inte helt ovanligt att specialbeställda säkerhetsdörrar är dyrare i inköp, men att få det där helhetsintrycket kan vara värt den extra slanten.

Vad kostar en säkerhetsdörr?

Innan man gör större förändringar på sin lägenhet eller sitt hus är det inte ovanligt att vilja veta hur mycket förändringen kommer att gå på. När det gäller säkerhetsdörrar är det bra att vara medveten om att kostnaderna kan bli rätt höga och därför ses en säkerhetsdörr som en ganska ordentlig investering.

Tittar man på hur de normala priserna ser ut kan du räkna med en kostnad mellan 16.000 och 25.000 kronor. Av denna anledning är det extra viktigt att du är noga med ditt val. Här behöver du också titta på hur fabrikatet kan skilja sig mellan olika återförsäljare och vilken garanti det är som du får.

En annan faktor att ta hänsyn till är vad som ingår i priset. Är det så att du kommer få hjälp med installation eller behöver du betala extra för detta? Genom att scanna igenom marknaden ordentligt innan du väljer en leverantör kan du se till att spara in mycket pengar.

Installation av säkerhetsdörr – Så går det till

Är du riktigt händig av dig? Då kanske du planerar att installera säkerhetsdörren på egen hand, men detta är något som du bör undvika. För att en säkerhetsdörr ska installeras korrekt behöver du anlita professionell hjälp. Bara att montera bort karmen är en svår uppgift som kräver kunskap och erfarenhet. Här måste varje moment utföras korrekt för att säkerhetsdörren ska kunna fylla sin funktion.

Ett litet misstag kan leda till att säkerheten inte längre är ett faktum. I de flesta fall kan leverantören hjälpa dig med installation, men inte alltid. Däremot har du som privatperson möjlighet att använda dig av ROT-avdraget när du vill installera en ny entrédörr. Detta avdrag kan dock inte nyttjas för bostadsrätter.

Med ROT-avdraget har du möjlighet att reducera arbetskostnaden med 30 %. Detta avdrag får du genom Skatteverket och det är leverantören som sköter all kontakt. Du behöver bara se till att du uppfyller kraven för ROT och att du lämnar över ditt personnummer.

Så kan en säkerhetsdörr hjälpa dig

Hur en säkerhetsdörr kan hjälpa dig beror mycket på vad det är för klass på dörren som du väljer. Tittar man på hur det ser ut i klass 3 har man kunnat konstatera att en tredjedel av alla inbrott har bedömts vara oplanerade eller tillfälliga. Orsaken till detta är helt enkelt för att de flesta oplanerade inbrott sker där dörren är lättast att få upp.

Att tro att en säkerhetsdörr är det enda som krävs för att slippa oinbjudna gäster är dock inte bra och tyvärr lite för optimistiskt. För att du ska få ett så optimalt skydd som möjligt kan det vara en god idé att komplettera säkerhetsdörren med andra anordningar. Det kan till exempelvis handla om låsanordningar på balkong och fönster.

En bra och ordentlig säkerhetsdörr med en god låsanordning kan dock skydda dig från både inbrott och brand. Tack vare dörrens tjocklek kan den också hjälpa dig att reducera brus och störningar från omgivningen.

Vanliga frågor och svar

Vi förstår att det kan vara mycket att tänka på när du ska köpa en ny säkerhetsdörr och därför har vi besvarat de vanligaste frågorna och funderingarna.

1. Vilken klassificering ska jag välja?

Vilken klassificering som du väljer beror på hur stor säkerhet du vill att din dörr ska ha. Den vanligaste och högsta klassificeringen som vanligtvis används till lägenheter och villor är klass 3. Här är det ditt eget behov av säkerhet som styr.

2. Räcker det med en säkerhetsdörr vid entré?

Om du bor i en lägenhet med balkong högre upp räcker det oftast gott och väl med en ordentlig säkerhetsdörr. I villor kan du dock behöva se över andra möjligheter för tjuvar att ta sig in, vilket t.ex. kan vara genom bakdörrar, källardörrar och fönster.

3. Kan jag använda ROT-avdraget för installation?

Som privatperson har du rätt att nyttja ROT-avdraget när du är i behov av att anlita för installation. Observera att detta endast gäller för hus och villor och inte om du vill installera en säkerhetsdörr i din bostadsrätt.

4. Hur ser en säkerhetsdörr ut?

En säkerhetsdörr ser ut som vilken annan dörr som helst, men skillnaden sitter i materialet och konstruktionen. Det finns mängder med snygga och bra säkerhetsdörrar att välja mellan och du kan, i vissa fall, även specialdesigna din dörr så att den passar just ditt hus.

5. Finns det några nackdelar med en säkerhetsdörr?

Den enda nackdel som finns med en säkerhetsdörr är att de kostar relativt mycket att köpa och installera. Utöver detta finns det inga direkta nackdelar, eftersom dörren ju är framtagen för att skydda mot inbrott och brand.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0