Ombildningskonsulter

Är du och dina grannar intresserade av att köpa fastigheten ni bor i, eller har ni fått ett erbjudande om att köpa era lägenheter av er hyresvärd? Då kan det vara läge att kontakta en ombildningskonsult. Här redogör vi för vad en ombildningskonsult gör och kan hjälpa er med. Längst ner hittar ni även kontaktuppgifter till några av de större konsulterna på den svenska marknaden.

Vad gör en ombildningskonsult?

En ombildningskonsult hjälper till att göra en affär när ägandet av en fastighet övergår från nuvarande ägare till en bostadsrättsförening.

Varför ska man ta hjälp av en ombildningskonsult?

Det finns inget krav på att ta hjälp av en ombildningskonsult, men det är ett oerhört omfattande arbete som behöver göras. Den erfarenheten som ombildningskonsulter har från andra ombildningar är då oerhört mycket värd. Idag betingar fastigheter så pass stora värden, och innefattar många komplexa frågeställningar, så att ta hjälp av en ombildningskonsult är i de flesta fall en självklarhet.

Vad kostar det att anlita en ombildningskonsult?

En ombildningskonsult tar normalt ett arvode. Arvodet betalas då endast om ombildningen blir av. Lämpligt är att komma överens om ett arvode där allt ingår, dvs både processen att driva igenom själva ombildningen. Samt även upprättande av ekonomiskplan mm. Viktigt att tänka på är att det ofta uppkommer andra kostnader i samband med en ombildning. Exempel på sådana kostnader är teknisk fastighetsbesiktning och kostnad för fastighetsjurist mm.

Utvalda konsulter inom ombildningar

1#CasinoPromotionInformationVisitTerms
1
  • Albrektson & Fellinger
  • 08-121 00 000
  • info@alfe.se
  • alfe.se
HEMSIDA >Vi leder blivande bostadsrättsföreningar genom lyckade ombildningar. Vi ser samtliga boende som våra uppdragsgivare och en av våra styrkor ligger i att vi är väl införstådda med säljarens motiv och drivkrafter.

Konsulter inom ombildningar

NamnTelefonnummerE-postHemsida

Bjurfors Näringsliv

08-520 267 00N/Abjurforsnaringsliv.se

Borättsbildarna

08-410 064 74info@borattsbildarna.seborattsbildarna.se

Forum Fastighetsekonomi

08-696 95 50info@fforum.sefforum.se

Interesta

036-29 37 180info@interesta.seinteresta.se

Ombildningskonsulten

08-400 268 50info@ombildningskonsulten.seombildningskonsulten.se

PoperT AB

010-330 36 00info@propert.sepropert.se

Restate

08-402 10 00info@restate.serestate.se

Vanliga frågor om ombildningskonsulter

En ombildningskonsult är en person som hjälper fastighetsägare samt hyresgäster igenom en process av ombildning från hyresrätter till bostadsrätter. Det behövs ingen specifik utbildning för att bli ombildningskonsult, många inom området har dock en bakgrund inom fastighetsekonomi och som mäklare eller liknande.

Hur många måste rösta ja för att ombildningen ska gå igenom?

2/3 av alla hyresgäster måste rösta ja för att beslutet ska gå igenom. Det är endast personer med förstahands kontrakt, som samtidigt är folkbokförda i fastigheten, som får rösta. Är man fler än en person på hyreskontraktet så får man komma överens innan om ett svar.

Kan man fortsätta att hyra lägenheten om det blir ombildning?

Ja man kan fortsätta att hyra sin lägenhet. Det blir ingen större skillnad jämfört med tidigare, förutom att det är bostadsrättsföreningen som blir din nya hyresvärd. Samma ansvar, rättigheter och skyldigheter fortsätter gälla. När man väljer att säga upp hyreskontraktet, kan föreningen dock välja att sälja lägenheten.

Som pensionär eller student, kan jag få lån?

Det är banken som gör en utvärdering av din inkomst och avgör om du kan få lån, så det är bra att ta kontakt med dom i ett tidigt skede. Ombildning brukar innebära ett köp under marknadsvärdet, har man klarat sin nuvarande hyra brukar det inte vara något problem.

Vem kommer att sköta underhållet?

Skötsel av fastigheten och det yttre kommer hanteras av en professionell förvaltare som bostadsrättföreningen tillsammans med ombildningskonsult handlar upp. Du som bostadsrättsinnehavare har dock ett eget ansvar för skicket inuti lägenheten. Det går att läsa mer specifikt i bostadsrättsföreningens stadgar om vad som är ditt ansvar och vad som är bostadsrättsföreningens ansvar.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 5.00