Landskapsarkitekter

Vad gör en landskapsarkitekt?

En landskapsarkitekt utformar och planerar den yttre miljön runt en byggnad. En landskapsarkitekt arbetar även med att utforma platser utan byggnad, såsom lekparker, grönområden eller parker och torg.

Vad kostar det att anlita en landskapsarkitekt?

En landskapsarkitekt tar oftast betalt per timma, den totala kostnaden är beroende av projektets omfattning.

Lista Landskapsarkitekter

NamnTelefonnummerE-postHemsida

AJ Landskap

08-50 90 85 00info@aj-landskap.seaj-lanskap.se

Landskapslaget

08-442 48 20info@landskapslaget.selandskapslaget.se

Nivå Lanskapsarkitekter

08-702 12 77N/Anivaland.se

Nyrens

08-698 43 00info@nyrens.senyrens.se

Topia Landskapsarkitekter

08-654 33 10info@topia.setopia.se

Urbio

08-28 20 80info@urbio.seurbio.se

Övriga frågor om landskapsarkitekter

Vad gör landskapsarkitekter?

En landskapsarkitekt planerar och designar landskap, ofta i anslutning till byggnader och vägar. När ett nytt bostadsområde byggs, eller om en park planeras, kommer landskapsarkitekten in i bilden för att planera grönområden, bil- och promenadvägar och avstånd mellan dessa. Ett bra samspel mellan människor, byggnader, transport och natur är fokus.

Hur blir man landskapsarkitekt?

Utbildningen till landskapsarkitekt sker idag via Sveriges Lantbruksuniversitet och är fem år lång. Till utbildningen krävs att man har lite mer av naturvetenskapliga ämnen än vad som omfattas av den så kallade grundläggande behörigheten som alla gymnasieprogram ger. Genom att prata med en studie- och yrkesvägledare kan man få personlig rådgivning.

Hur mycket tjänar en landskapsarkitekt?

Lönen kan variera ganska mycket inom det här yrket, beroende på om man har en ledande eller assisterande roll, och på om man är offentligt eller privat anställd. Efter 10 år som yrkesverksam kan lönen variera med mer än 20 000 kr. Fackförbund brukar kunna svara närmare på frågor om lönenivåer.

Kan man specialisera sig som landskapsarkitekt?

Det finns många olika fokusområden som man kan ha som landskapsarkitekt och man samarbetar ofta med andra experter. Trygghet och belysning i stadsmiljöer, strandpromenader, lekplatser, miljövänlighet och buller är områden man kan bli expert inom. Ofta har man en inriktning inom antingen stadsmiljö eller landskap.

Kan man jobba utomlands som landskapsarkitekt?

Ja, det är fullt möjligt att göra en internationell karriär som landskapsarkitekt. Vissa av utbildningssätena uppfyller EU:s krav för utbildningen, men inte alla. Kolla upp detta. Som erfaren och duktig landskapsarkitekt brukar det dock inte vara några problem att bli anlitad till jobb utomlands även om utbildningen inte uppfyllde EU-kraven.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0