Att välja elavtal

Att välja elavtal är inte speciellt krångligt, men det är lätt att skjuta på uppgiften och aldrig riktigt komma till skott och istället vara fast med en hög elkostnad.

Därför kommer denna artikel att bena ut vad som gäller och hur man väljer rätt elavtal.

Vikten av att jämföra pris på elavtal

Att betala för mycket för el är onödigt då ett högre elpris mycket sällan innebär bättre villkor eller el av högre kvalitet, utan i princip nästan alltid bara att man råkat hamna i ett för dig ofördelaktigt avtal.

Ofta erbjuder elbolagen ett elavtal med ett bra introduktionspris när man tecknar avtalet, för att sedan successivt höja priset lite i taget tills man ringer och ber elbolaget sänka priset.

Många gör inte detta, och det är egentligen anledningen till att många betalar för mycket för el. Det finns idag olika tjänster som kan hjälpa dig att jämföra elavtal. Ett bra exempel är https://elavtaldirekt.se/

Fast eller rörligt elpris?

Diskussionen om fast eller rörligt elpris kan pågå hur länge som helst och alla har olika uppfattningar.

Rent faktamässigt är det så att man på lång sikt alltid tjänar på att välja att betala ett rörligt pris. Däremot är det också så att ett fast pris är lite som en försäkring. Den som har höga elkostnader kan med fördel välja ett fast pris och på så sätt inte få otrevliga överraskningar på posten.

Med andra ord skulle man kunna säga att för dig som har en mycket liten elkostnad i förhållande till inkomst är rörligt elpris bättre, medans för dig där elkostnaden kan vara en betydlig del av din inkomst kan ett fast elpris vara tryggt.

Läs omdömen

Förutom pris är det viktigt att läsa omdömen för att få en inblick i hur företaget är att ha att göra med. En trovärdig källa för omdömen är Trustpilot.

Läs villkoren

Förutom pris och omdöme är villkoren mycket viktigt, och det är rekommenderat att alltid läsa igenom och förstå villkoren.

Eftersom att det är svårt att läsa igenom och förstå precis allt finns det två saker som man bör ta reda på som skiljer elavtalen åt:

  • Vad händer när man flyttar? Kan man kostnadsfritt bryta avtalet eller utgår en extrakostnad?
  • Vad händer när avtalet löper ut? Förlängs avtalet då till sämre villkor? I så fall är det bra att ställa in en påminnelse i mobilen någon vecka innan detta sker, så att man kan förhandla om villkoren i god tid med bolaget i fråga.

Teckna inte elbolag med telefonförsäljare

Det är ett faktum att de flesta känner att man fått ett bättre erbjudande när man jämfört elavtal på nätet i lugn och ro. Teckna därför inte elavtal med telefonförsäljare.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0