Kommunala Bostadsbolag

Alla kommunala bostadsbolag i Sverige kallas Allmännyttan.

Kommunala bostadsbolag

Vad är ett kommunalt bostadsbolag?

Ett kommunalt bostadsbolag är ett bostadsbolag som ägs av kommunen på orten. Visa kommuner har flera bostadsbolag. Målet för de kommunala bostadsbolagen är att tillhandahålla hållbara och prisvärda bostäder till alla.

Vissa stora kommuner har flera bostadsbolag. Stockholms kommun tex har flera kommunala bostadsbolag.

Lista Kommunala Bostadsbolag

NamnTelefonnummerE-postHemsida

Familjebostäder

08-737 20 00kontakt@familjebostader.comfamiljebostader.com

Stockholmshem

08-508 39 000epost@stockholmshem.sestockholmshem.se

Stadsholmen

08-508 365 50N/Astadsholmen.se

Svenska bostäder

08-580 370 00N/Asvenskabostader.se

Vanliga frågor – Kommunala Bostadsbolag

Hur hittar jag kommunala bostadsbolag

Du hittar oftast ditt kommunala bostadsbolag genom att titta på kommunens hemsida. De flesta kommuner har egna bostadsbolag. Det är viktigt för en kommun att kunna tillgodose kommuninvånanas behov av boenden. Som kommun har de även ansvar för att kunna hjälpa även hyresgäster som inte skulle få boenden hos privata hyresvärdar.

Hur ställer jag mig i kö hos ett kommunalt bostadsbolag?

Kommunala bostadsbolag ska ha en kö. Mer information om det hittar du oftast på kommunens hemsida. Det varierar om det är gratis eller kostar pengar att stå i kön. Många bolag kräver att du loggar in en gång per år eller liknande för att behålla din plats.

Vad krävs för att stå i kö?

Ofta är det en nedre åldersgräns för att ställa sig i kö. Så gott som alltid krävs också att du inte har några betalningsanmärkningar. Ett vanligt krav är också en regelbunden inkomst. Något som blir allt vanligare är att bolagen även kräver en lägsta inkomst.

Vad utmärker kommunala bostadsbolag?

Kommunala bostadsbolag har inte samma krav på vinst, vilket dock såklart skiljer mellan olika kommuner. De har ofta fler fastigheter och kanske även olika sorters boenden som lägenheter, radhus, seniorboenden med mera. Kommunala bostadsbolag ska drivas i allmännyttigt syfte och tanken är att bostäderna ska vara tillgängliga för alla.

Är det lättare att få en lägenhet i ett kommunalt bostadsbolag?

Om det är lättare, beror på vad du har för förutsättningar. Om du har dålig ekonomi eller andra omständigheter som gör det svårt för dig att få lägenhet, kan det vara lättare att få bostad hos kommunala bolag. Samtidigt konkurrerar du med fler om bostäderna.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 5.00