Ska du kakla om badrummet? Eller ska du lägga ett nytt klinkergolv i hallen? En plattsättare eller kakelsättare kan hjälpa dig med både badrumsrenoveringen eller hallgolvet.
Lista på Plattsättare
Vanliga frågor – Plattsättare
Att vara plattsättare betyder en medellön på mellan tjugoåtta-trettiotusen kronor vilket är rätt så vanligt inom hantverkaryrken. Lönen beror delvis på vilken arbetsgivare du har, det vill säga om det är privat eller statlig sektor. Plattsättare inom den statliga och kommunala sektorn tjänar lite mindre.
En plattsättare gör många olika typer av jobb och får arbeta med otaliga material, mönster och former. En plattsättares huvudsakliga uppgift är att sätta kakel, klinker, glasmosaik med mera men plattsättaren kan även arbeta med förberedande steg för att göra utrymmet redo att kaklas eller på annat sätt stensättas.
För att bli plattsättare bör man ha gått gymnasiet med inriktning mot bygg- eller anläggning. Efter gymnasiestudierna som varvar teoretisk med praktisk utbildning bör det inte vara alltför svårt att få anställning hos en byggfirma. Efter att ha arbetat fyratusen åttahundra timmar som lärling får du sedan ditt yrkesbevis.
Som plattsättare ingår det i yrkesrollen att vara ytterst noggrann. Noggrannheten kommer spegla slutprodukten och av den anledningen är det en viktig egenskap inom yrket. Förutom att vara noggrann så kan det även vara bra att ha lite kunskaper inom design då plattsättning görs i många olika mönster.
Som plattsättare få du arbeta med många olika plattor av olika tjocklek och material. Detta betyder att plattsättaren måste bära en hel del vardagen. Alla jobb som utförs kräver inte en ovanligt stor påfrestning på kroppen men generellt kan yrket sägas vara mer fysiskt än många andra.