Bostadsjuridik

Lagar och regler när det gäller fastigheter och bostadsrätter och hyresrätter mm, dvs lagar och regler som gäller vårt boende brukar man kalla Bostadsjuridik. Typiska exempel på vad Bostadsjuridiken behandlar är bygglov, kontraktsutformning, fel i fastigheter mm mm.

Har du en Bostadsjuridisk frågeställning, och behöver komma i kontakt med en Fastighetsjurist, då hoppas vi kunna hjälpa till att hitta en Fastighetsjurist som kan vägleda dig i din frågeställning.

Populära sidor inom Bostadsjuridik

Vanliga frågor om bostadsjuridik

Vad är skillnaden mellan en bostadsrätt och hyresrätt?

Den främsta skillnaden mellan en bostadsrätt och en hyresrätt är att i en hyresrätt har man enbart en nyttjanderätt till bostaden. En bostadsrätt innebär istället en äganderätt och sålunda även en nyttjanderätt till bostaden. En bostadsrätt är oftast en lägenhet som du köper och betalar en månadsvis avgift för.

Varför är en hyresrätt billigare?

En konkret fördel med en hyresrätt är att det oftast är en billigare form av boende, då du enbart har en månadsvis kostnad för bostaden i form av en hyra vilken betalas till föreningen som förvaltar fastigheten i vilken hyresrätten befinner sig i. Det kan vara ett bra alternativ för ett korttidsboende.

Varför är en bostadsrätt dyrare?

Vid köp av en bostadsrätt köper du själva bostadsrätten och betalar sedan en avgift till föreningen vilken går till förvaltningskostnader för fastigheten som sådan. Beroende på hur länge du har tänkt bo i din lägenhet kan det över tid vara mer gynnsamt att köpa en bostadsrätt då bostäder ofta ökar i värde.

Hur mycket ändringar får man göra i en hyresrätt?

Alla större förändringar du vill göra i hyresrätten måste godkännas av föreningen som förvaltar lägenheten, exempelvis renovering av badrum och kök och liknande. Sådana ändringar kan, i vissa fall, finansieras i viss utsträckning av föreningen. I synnerhet om det ökar värdet markant på bostaden. Omtapetseringar och liknande tillåts.

Vad innebär fastighetsförvaltning?

Fastighetsförvaltning utförs av ett företag som ägnar sig åt att underhålla och antingen sälja eller hyra ut bostäder. Deras främsta uppgift är att underhålla fastigheten så att den håller en god standard och även ser till att omgivningen runt bostaden i form av tomt är i gott skick.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0