Byggavfall

När du byggerom, bygger nytt eller renoverar så uppkommer det byggavfall. Det är av stor vikt att byggavfallet tas om hand på rätt sätt. Det kan vara väldigt kostsamt att anlita företag att ta hand om miljöfarligt avfall. Som privatperson så kan du på återvinningsstationer tippa miljöfarligt avfall kostnadsfritt. När man blivit av med det miljöfarliga avfallet så kan man låta det ickefarliga byggavfallet tas om hand av ett byggavfallsföretag.

Hur blir jag av med byggavfall?

Det finns olika sätt att bli av med byggavfall, dessa är de tre vanligaste.

  • Container
  • Byggsäckar
  • Hämtningstjänst

Ett populärt sätt är byggsäckarna, det är ett enkelt och smidigt sätt att hantera byggavfall på. Man införskaffar byggsäckarna, fyller dem och ringer och ber företag om hämtning när de är fulla.

Företag för Byggsäckar och Byggavfall

NamnTelefonnummerE-postHemsida

Big Bag

0770-250 750info@bigbag.sebigbag.se

Joex

0768-55 99 01N/Ajoex.se
Junkbusters010-330 20 99info@junkbusters.sejunkbusters.se

Leo Söderberg AB

08-754 48 68info@leosoderberg.seleosoderberg.se

NMT

08-607 33 70info@nmt.senmt.se

Ragnsells Storsäck

0771-888 888kundservice@ragnsells.seragnsells.se

Sortera

020-15 16 17info@sortera.sesortera.se

Turebergs

010-140 3000info@turebergs.seturebergs.se

Wiklunds

08-505 956 00N/Awiklunds.se

Åkerisäcken

08-23 33 36info@akerisacken.seakerisacken.se

Vanliga frågor om byggavfall

Vad är byggavfall?

Byggavfall kan enkelt sammanfattas som allt avfall, det vill säga sopor eller annat som inte ska användas, inom bygg. Till exempel i samband med byggen för hus eller nya lokaler. Då uppstår det ett avfall som istället kommer att behövas slängas, och det kallas då för byggavfall.

Hur mycket byggavfall finns det i Sverige?

Det finns gott om byggavfall i Sverige. Enligt Naturvårdsverket står byggavfallet i Sverige för nästan en tredjedel av hela landets avfall. Det här gör att det blir extra viktigt att kunna göra sig av med byggavfallet på rätt sätt för att inte slita på miljön.

Varför skapas byggavfall? 

Precis som vilket avfall som helst skapas byggavfall genom att produkter slits ut eller inte längre används. Ett konkret exempel är att byggmaterial som används på en byggplats antingen går sönder eller i sin naturliga process slits ut och inte används mer. Då kallas det för byggavfall.

Hur gör man sig av med byggavfall?

Att göra sig av med byggavfall på rätt sätt är en viktig del av processen i ett bygge. Vare sig det sker på ett privat bygge eller från ett företags sida. Det viktiga är att följa aktuella myndigheters riktlinjer om att slänga och sortera det korrekt.

Kan man sälja byggavfall?

I praktiken går det att sälja det mesta, och det gäller även byggavfall. Det finns olika anledningar till att någon skulle vilja köpa ens byggavfall. Till exempel att man söker efter begagnat byggmaterial till en väldigt billig peng. Men det kan även vara för uppbränning. Se över lagstiftningen om vad som får återsäljas.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0