Kollektivboenden

Bo tillsammans i Kollektiv

Att vara ett kollektiv som bor ihop i ett kollektivboende är en inte helt vanlig boendeform. Men under senare år har bostadsformen fått lite av en renässans.

Kollektivhus Nu

Hur vanligt är det med kollektivboenden?
När är det vanligast att man bor i ett kollektivboende?
Varför väljer man att bo i ett kollektivboende?
Vad kostar det att bo i ett kollektivboende?

Vanliga frågor – Kollektivboende

Vad är ett kollektivboende?

Ett kollektivboende är ett boende där en grupp av människor, som oftast inte är släkt eller familj, bor tillsammans. Syftet kan vara till exempel att spara pengar, att göra nytta för miljön eller att var del av en större gemenskap. Det är inget nytt fenomen men har växt i popularitet de senaste åren.

Vilka fördelar finns det?

Den viktigaste fördelen med ett kollektivboende är att det generellt sett är billigare än andra boenden. Man får större boyta för samma pris genom att flera personer delar på hyreskostnaden. Vidare är det en social boendeform. Man har nära kontakt med sina grannar och känner sig aldrig ensam.

Vilka nackdelar finns det?

Den största nackdelen är att man inte har mycket egen yta. Det passar inte bra för personer som har ett stort behov av egentid och att vara ifred. Vidare måste man anpassa sig i högre grad till sina grannar än vad man måste om man har en annan bostadsform.

Hur hittar man ett kollektivboende?

Att skaffa en plats i ett kollektivboende går till ungefär på samma sätt som att skaffa en vanlig hyreslägenhet. Det kan vara bra att ställa sig i en bostadskö. Det finns speciella bostadsköer specifikt för kollektivboenden. Annars kan man få kontakt med ägaren av ett kollektivboende exempelvis genom vänner.

Hur startar man ett kollektivboende?

Att starta ett eget kollektivboende är enklare än vad man kan tro. Först behöver du en lokal som är tillräckligt stor. Sedan behöver du hitta inneboende. Detta kan ske exempelvis genom digitala eller fysiska annonser eller genom gemensamma kontakter. Det kan finnas krav på att kontakta styrelsen om andra personer flyttar in.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0