Fastighetsskötare

Vad gör en Fastighetsskötare?

En fastighetsskötare tar hand om saker som inte fungerar i fastigheten. Det kan vara allt från att byta glödlampa i trapphuset till att laga en trasig tvättmaskin i tvättstugan.

Varför ska man anlita en Fastighetsskötare?

En fastighetsskötare kan hjälpa till med fastighetsrelaterade frågor som styrelsen inte har kunskap om eller tid med att fixa själva. Många gånger så fastighetsskötaren fastighetsförvaltarens förlängda arm, och det är fastighetsskötaren som faktiskt ser till att det som förvaltaren fått uppdrag att ordna görs ute på plats.

Hur arbetar en Fastighetsskötare?

I normalfallet så är det styrelsen i bostadsrättsföreningen som ”beställer” jobb från fastighetsskötaren. Många föreningar vill att man ska anmäla fel i fastigheten till någon ansvarig i styrelsen. Därefter så beställs arbetet som ska utföras av fastighetsskötaren. Har bostadsrättsföreningen ett förvaltningsavtal, där fastighetsservice ingår, så har styrelsen eventuellt direktkontakt med förvaltaren som i sin tur ser till att en fastighetsskötare kommer ut och ordnar det som krånglar.

Vad kostar det att anlita en Fastighetsskötare?

Kostnaden för att anlita en fastighetsskötare är varierande beroende på hur avtalet ser ut. En större bostadsrättsförening kan tex ha förvaltningsavtal där även fastighetsservice och fastighetsskötare ingår. Då kan tex en rondering av fastigheten en gång i månaden vara avtalat. Tanken är att då hitta den trasiga glödlampan i trapphuset, eller smörja den krånglade entreporten eller var det kan vara.

Övriga frågor om fastighetsskötare

Vad gör en fastighetsskötare?

En fastighetsskötare tar hand om och underhåller fastigheter både invändigt och utvändigt. Det är fastighetsskötaren man kontaktar vid eventuella problem med bostaden man bor i. Fastighetsskötaren träffar man oftast på hos hyresrätts- och bostadsrättsföreningar men förekommer även hos andra företag. Fastighetsskötarens arbetssysslor är alltifrån att byta glödlampor till att besiktiga bostäder.

Vem kan bli fastighetsskötare?

Alla kan söka till utbildningarna som finns runt om i landet. Men det man bör tänka på är att man inte får vara färgblind eftersom byte av vägguttag är en av de vanligaste arbetsuppgifterna som fastighetsskötaren får göra. Är man tekniskt kunnig så är det en stor fördel.

Hur ser könsfördelningen ut i yrket?

Yrket som fastighetsskötare har i dagsläget ingen jämn könsfördelning. Enligt statistiska centralbyrån så är 83 % män och 17 % kvinnor i yrket. Men allt fler kvinnor i olika åldrar upptäcker yrket och väljer att utbilda sig som fastighetsskötare och även till fastighetstekniker, vilket kan ses som positivt.

Vad är det för skillnad på fastighetsskötare och fastighetsstekniker?

Fastighetsskötaren tar hand om fastigheter, intilliggande grönytor och enklare reparationer så som att byta glödlampor, skruva upp en brevlåda, byte av en armatur m. m. Fastighetstekniker är fackmän som utför tekniska reparationer både inomhus och utomhus, men främst utför dom reparationer inom värme och ventilation.

Vilken är det tyngsta arbetsuppgiften man kan träffa på i yrket som fastighetsskötare?

Det finns flera olika tunga arbetsuppgifter. På vintern är det bland annat snöskottning ifrån gångbanor, tak m.m Men även sandning, halkbekämpning samt frusna vattenrör kan vara påfrestande. På sommaren kan tunga krukor med blomsterarrangemang vara ett av det tyngsta uppgifterna.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0