Mäklare

Mäklare

Vad kostar det att anlita en mäklare?

Kostnaden att anlita en mäklare kan variera en del. Det flesta mäklare tar betalt genom en procentsats på köpeskillingen. Man kan också ta betalt med ett fast arvode som är oberoende av försäljningspriset. En tredje variant är att man har ett grundarvode, antingen ett fast arvode, alternativt en procentsats upp till ett visst belopp. Utöver den delen så har man en högre procentsats på den del som är överskjutande. Denna typ av arvode brukar kallas ”stege”, eller incitamentsarvode. Viktigt att tänka på om man väljer en modell med ett högre arvode över en viss nivå, är att det kan bli ett högt arvode om bostaden säljs för mer än man trott.

fastighetsmäklare

Hur tar mäklarna betalt?

I normalfallet så tar mäklarna bara betalt när affär kommer till stånd, dvs när bostaden är såld. Mäklarna tar då oftast betalt direkt ur handpenningen, dvs innan handpenningen sätts över till säljaren så drar mäklaren av kostnaden för försäljningen. Det förmedlingsuppdrag man skriver med mäklare reglerar om det är några kostnader som man ska stå för även om försäljning inte kommer till stånd.

Vad skiljer mäklarna åt?

Mäklarföretagen försöker profilera sig på lite olika sätt. Den lilla lokala mäklaren trycker oftast på att den tar sig tid åt varje affär, och på så sätt når bästa resultat. Medans den stora kedjorna trycker på att de är stora och träffar många kunder och på så sätt når bästa resultat. Nischade mäklare, där man nischar sig mot en speciell kundgrupp tex mot bara dyra våningar eller hus i exklusiva förorter är inte heller ovanligt. Men man får inte glömma att förutom det varumärke du väljer att anlita så är det ytterst en mäklare som företräder dig. Det är viktigt att välja en mäklare som man har bra personkemi med och får ett stort förtroende för.

Varför ska man anlita en mäklare?

Idag är våra bostäder många gånger värda väldigt mycket pengar. Faktum är att för de allra flesta personer så är bostadsaffären den största ekonomiska affär vi gör. Det är därför av stor vikt att man som både köpare och säljare känner sig trygg i den processen. Att köparen får hjälp av en oberoende mäklare att räta ut eventuella frågetecken är något som påverkar försäljningsresultatet och slutpriset. Dvs att köparen känner sig trygg i affären är oerhört viktigt för dig som säljare då det kan vara avgörande om man väljer att lägga ett ytterligare bud eller inte.

Aktörer

Fastighetsbyrån

Svensk Fastighetsförmedling

Skandia Mäklarna

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling