Studentbostäder

Vem kan söka en studentbostad?

För att få hyra en studentlägenhet måste du visa att du studerar eller kunna uppvisa antagningsbesked från utbildning som berättigar till studentbostad.

studenter

Hur länge få man bo kvar i en studentbostad?

Du måste klassas som student för att få bo kvar i din studentbostad. Hur många högskolepoäng du behöver ta per termin för att klassas som student varierar lite från hyresvärd till hyresvärd.

Vad är speciellt med studentbostäder?

Vanliga bostäder är många gånger dyrare, samt kraven för att få hyra en vanlig lägenhet är i normalfallet att du ska ha en anställning. Studentbostäder kan också ha hyresfria perioder, något som vanliga bostäder inte har. Studentbostäder har inte samma krav på sig som vanliga bostäder, vilket gör att de bla kan byggas mindre i storlek. Läget är många gånger bra för studenter, nära skola och affärer bla.

Aktörer som hyr ut Studentbostäder

NamnTelefonnummerE-postHemsida

Campus Roslagen

0176-28 61 00bostad@campusroslagen.secampusroslagen.se

Huge Studentbostäder

08-502 360 10info@huge.sehuge.se

Kista Studentbostäder

08-562 532 00kontakt@kistastudentbostader.sekistastudentbostader.se

Kvalster.se

N/AN/Akvalster.se

Proventum

08-777 28 10info@proventum.seproventum.se

Stockholms Studentbostäder

08-458 10 00N/Asssb.se
Stockholms Bostadskö – Studentbostäder08-785 88 30N/Abostad.stockholm.se/student

Svenska Bostäder – Studentbostäder

0771-318 318N/Asvenskabostader.se

Studenthemmet Tempus

08-660 38 40info@studenthemmettempus.sestudenthemmettempus.se

Studentlya.nu

N/Ainfo@studentlya.nustudentlya.nu

Sökstudentbostad.se

N/AN/Asokstudentbostad.se

Vanliga frågor – Studentbostäder

Hur söker jag efter studentbostäder?

Oftast är studentbostäder tillgängliga genom stadens kommunala bostadsföretag. Därför bör du börja med att söka på webbsidan hos bostadsföretaget i aktuell ort. I Örebro finns studentbostäder genom ÖBO medan de finns genom Uppsalahem i Uppsala. På skolans hemsida brukar det finnas information om vilka alternativ som finns.

Hur länge får jag bo kvar?

Du får bo kvar i studentbostaden under hela din studietid. Det gäller i de flesta fall även om du studerar på halvtid eller är sjukskriven en termin. När du är klar med din utbildning eller av annan anledning avslutar dina studier måste du däremot flytta ut.

Vad är skillnaden mellan studentrum och studentlägenhet?

Den främsta skillnaden mellan studentrum och studentlägenhet är att en studentlägenhet har allt som en vanlig lägenhet har, medan studentrummet i vissa fall kan ha egen toalett och dusch men delar kök och matplats med alla som bor i korridoren. Därtill gäller oftast olika regler och kostnader.

Vem kan hyra en studentbostad?

Det grundläggande kravet för att hyra en studentbostad är att man är antagen eller redan studerar vid den skola som studentbostäderna är kopplad till. Därmed går det inte att hyra en studentbostad i Lund medan man pluggar i Stockholm, till exempel. Du måste kunna stärka att du är behörig helt enkelt.

Måste man hyra genom ett bostadsföretag?

Det går självklart även att hyra i andrahand eller som inneboende. Skillnaden är dock att du inte har samma grundläggande rättigheter. Det går även att hyra genom stiftelser och organisationer, eller genom föreningar på skolan, men då måste man ofta uppfylla vissa krav för att kunna hyra en bostad genom dem.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0