Att välja Värmepump

Är det dags för dig att välja en värmepump till huset? Då står du inför ett val som inte alltid är så enkelt. Det kan vara svårt att veta vilken pump som är bäst och vilken man behöver. Det första steget i att hitta en värmepump som passar dig är att bestämma dig för vad det är för variant som är mest lämplig.

På marknaden finns det nämligen värmepumpar av många olika slag att välja mellan.

Har du ett hus där du använder dig av vattenradiatorer är det exempelvis bäst att satsa på en luft/vattenvärmepump där både kranvattnet och vattnet för värme värms upp på en och samma gång. En annan fråga som du måste ställa dig är vilken energi som du vill bruka. Är det marken eller luften?

En värmepump kommer med otroligt många fördelar. Ett vanligt missförstånd är att man tror att värmepumpen bara värmer upp bostaden när det är som kallast utanför fönstret, men sanningen är att värmepumpen också kan fungera som en kylare under de dagar då det är riktigt varmt och högsommar i Sverige.

Eftersom värmepumpar använder sig av ordentliga filter så kan de också fungera som en luftrenare. Både bakterier och dammpartiklar sållas bort och din inomhusluft blir mycket friskare och fräschare. Jämför man med den traditionella uppvärmningen är en värmepump också betydligt mer miljövänlig och drar mycket mindre energi. I denna text kommer du att hitta all information som du behöver när du ska välja värmepump till ditt hus.

Olika typer av värmepumpar

Visst vore det enkelt att bara sticka ut och komma hem med den första värmepump som man kommer över, men gör du på detta sätt finns det risk för att du förhastar dig. Du måste se till att du hittar den värmepump som verkligen passar dig, ditt hus och dina behov. För att du ska lyckas med detta gäller det att du skapar dig kunskap om de olika modellerna.

Kort och gott kan man säga att det finns tre olika typer av värmepumpar att använda sig av. Alla drivs egentligen med hjälp av solen, eftersom det är solens värme som kommer att stå för den huvudsakliga driften. Det finns värmepumpar för berg, men också för luft och vatten. Här får du veta mer om de alternativ du har att välja mellan.

Luftvärmepumpar

Värmepumpar som drivs med hjälp av enbart luft är bland de vanligaste och mest populära alternativen. Enkelt förklarat kan man säga att denna typ av värmepump fungerar som ett kylskåp, men istället för att kyla så värmer den upp. Orsaken till den växande populariteten kring luftvärmepumpen är att du kommer att spara in en hel del pengar. Studier har visat att så mycket som hälften av uppvärmningskostnaderna kan minska.

Luftvärmepumpen fungerar som så att den använder sig av värmeenergin som finns i luften utomhus. Genom att transportera värmen med köldmedier kan man sedan se till att värmen kommer ut i bostaden. Det är tack vare en fläkt som man kan lyckas med detta, dock brukar luftvärmepumpar oftast rekommenderas i kombination med någon annan form av värmekälla.

Luft/vatten-pumpar

Med en värmepump som använder sig av både luft och vatten får du en helhetslösning på många sätt och vis. Pumpen fungerar som så att den först hämtar luft utifrån och därefter värmer upp denna. När luften är uppvärmd skickas den vidare in i ett varmvattenselement, men även i golvvärmeslingor om sådana finns.

Den främsta fördelen med den här värmepumpen är att det inte bara är inomhusluften som kommer att vara varm och behaglig, utan att du även kan använda den för att värma upp vattnet och därmed få varmvatten i dina vattenkranar. På så sätt är det en mycket smidig lösning som inte kräver några komplement.

Bergvärmepumpar

Att använda sig av bergvärme är detsamma som en vätska och vattenpump. Denna typ av pump fungerar som så att den hämtar värmen genom berggrunden och därefter värmer upp och för denna vidare till värmeledningarna som du har i huset. Bergvärmepumpar är ytterligare ett alternativ som har blivit mycket uppskattat, tack vare sina många fördelar.

En av de främsta fördelarna, och kanske även den största, är att du kommer att få värme till hela ditt hushåll. Här behöver du inte oroa dig för att du måste komplettera med andra värmekällor för att hela bostaden ska vara uppvärmd.

Air condition – ett annat alternativ

Utöver ovannämnda alternativ finns det ytterligare ett sätt att värma upp eller kyla ner sin bostad och detta genom att använda sig av en air conditioner. Denna variant kan jämföras med värmepumpen som drivs med enbart luft som källa, eftersom den inte kommer att värma upp vattnet i huset.

En air conditioner används idag i privata bostäder, på kontor och i butiker. Här kan du själv ställa in temperaturen genom att reglera mellan varmt och kallt. Är det en varm sommardag ute kan du se till att hemmet är svalt och behagligt och under vintrarna kan du se till att få en hemtrevlig, varm och skön bostad.

Fördelar med värmepumpar

De olika värmepumparna kommer med olika fördelar och lämpar sig olika bra för olika behov. Dock finns det fortfarande några fördelar som de alla har gemensamt. Här listar vi vilka dessa är.

  • Med en värmepump får du ett energisnålt och miljövänligt alternativ
  • Värmepumpen ger en temperatur i hemmet som är behaglig och jämn
  • Majoriteten av alla värmepumpar är anpassade efter klimatet i Norden och de innebär att de kan klara av en temperatur på -25 grader
  • En värmepump kan också användas som ett sätt för dig att svalka ner bostaden
  • Dina kostnader blir betydligt lägre, eftersom värmepumpen är mer energieffektiv och drar mindre ström
  • Värmepumpen ger dig en inomhusluft som är behaglig och med en lägre luftfuktighet

Välja värmepump – Hur ska man tänka?

Det finns helt klart många saker som är viktiga att tänka på när du ska välja en värmepump. Eftersom en värmepump är en större investering är det viktigt att det verkligen blir rätt. Här skulle vi vilja säga att det är dina egna behov som kommer vara avgörande i frågan. Till exempel kommer du behöva titta på hur stor bostad det är som du har och vad det är för sorts bostad som ska värmas upp.

Utöver storleken kommer du också att behöva fundera på ljudnivån. Vissa värmepumpar låter helt enkelt mycket mer än andra. Här kan det också vara rekommenderat att du funderar på vad det är för krav du har när det kommer till energieffektivitet, eftersom pumpar från olika märken och tillverkare har olika egenskaper.

Något som kan vara bra att veta om är att ju större utrymme som ska värmas upp, desto mer krav kommer du också behöva ha på pumpen. Det kan vara lockande att välja en mindre modell som är billigare i inköp, men i slutändan kan detta ge dig högre kostnader. Väljer du istället en större modell där bara halva kapaciteten krävs, kan du spara in mer el och pengar.

En liten värmepump kan behöva använda sin fulla kapacitet och detta kommer leda till högre energikostnader. Risken är också större att du får dras med en pump som låter väldigt mycket, eftersom den måste köra fullt ut hela tiden. Det innebär således att en större pump är mer tystlåten, då den inte behöver ”anstränga” sig så mycket för att uppnå önskad temperatur.

Värmepumpar för alla behov

En mycket vanlig fundering är om värmepumpar kan användas i alla typer av bostäder och det enklaste svaret på den frågan är ja, åtminstone när det kommer till de allra flesta hem. Oavsett om du har ett radhus, en villa eller en lägenhet är en värmepump något som du kan använda dig av. Det innebär att du kan sänka dina energikostnader och få en behaglig inomhustemperatur i majoriteten av alla bostäder.

Något som är viktigt att tänka på är att du behöver se till att placeringen av värmepumpen är så bra som möjligt. Här ska du bland annat ta hänsyn till fundamentet i bostaden, men du måste också se till att värmen kan fördelas så bra som möjligt. När det kommer till placering ska värmepumpen ha ett korrekt avstånd från tak och väggar, men även från golvet.

Kom ihåg att även möbler blir avgörande för vart du ska placera din värmepump. Sätter du värmepumpen bakom ett större möblemang kommer värmen inte att kunna sprida sig på samma sätt. Se till att det finns gott om utrymme kring pumpen, för att förhindra att luften inte blockeras.

Rengöring ökar effektiviteten

På värmepumpen kommer du att hitta ett filter och det är tack vare detta filter som dammpartiklar och bakterier kan samlas upp. Utan ett filter hade luften bara gått runt och runt. Samma luft som kom in i värmepumpen hade varit samma luft som sprutades ut igen. För att du ska se till att din värmepump fungerar så effektivt som möjligt och att den får en lång livstid, behöver du se till att rengöra den.

När man pratar om att rengöra värmepumpar menar man främst att rengöra filtret. Visst kan det vara en god idé att även torka av de delar som finns på utsida och insida, för att få ett snyggare och fräschare hem. Skillnaden mellan att rengör utsida och filter är dock att filtret behöver rengöras för att värmepumpen ska fungera så optimalt som möjligt.

Hur ofta du kommer att behöva utföra en rengöring av filtret beror på hur ofta du planerar att använda dig av värmepumpen. Kommer du att ha på den på en daglig basis är det rekommenderat att du satsar på en rengöring varannan vecka, alternativt var 14:e dag. Det kan låta mycket, men sanningen är att ju renare, desto större effekt.

Att rengöra ett filter på en värmepump är mycket enkelt och du behöver inte kontakta någon hantverkare för frågan. Det enda som krävs är att du plockar ut filtret och därför väljer om du vill tvätta eller dammsuga det. Med jämna mellanrum kan det vara en god idé att kombinera både dammsugning och tvätt.

Anlita hantverkare vid installation

Är du en erfaren hemmasnickare? Då planerar du med största sannolikhet att installera din värmepump på egen hand, men enligt lag är detta inte något som du får göra. För att installationen ska ske på rätt sätt och för att det inte ska uppstå allvarliga problem och skador, är det en hantverkare som måste göra jobbet åt dig.

Idag finns det många hantverkare att välja mellan, men det gäller att vara ute i god tid. Se till att komma i kontakt med flera installatörer av värmepumpar och be också om att få en offert från samtliga. Det som är viktigt att tänka på när du väljer en firma är helt enkelt att du ser till att de har den kunskap och utbildning som krävs. Här bör det även finnas F-skatt, så att du som kund slipper stå för sociala avgifter.

Om företaget innehar F-skatt innebär detta också att du som privatperson kan använda dig av ROT-avdraget. Tack vare detta avdrag kan du se till att sänka dina kostnader ordentligt. Avtalet delas ut till privatpersoner som uppfyller alla villkor. Ett av dessa villkor är bland annat du ska ha betalat ett visst belopp i skatt och att du ska äga bostaden där värmepumpen ska installeras.

Uppdatera din gamla värmepump

Det är inte alla som ska installera en värmepump för första gången, utan vissa har redan en pump som de kanske inte är helt nöjda med och som ska bytas ut. Att byta ut en gammal värmepump mot en ny är en riktigt bra investering, men hur stor skillnad är det egentligen på en modern modell och en värmepump som är ca 10 år gammal?

Utvecklingen för värmepumpar har inte stått still i tiden och det innebär alltså att de modeller som finns på marknaden idag har blivit utrustade med ny teknologi och nya metoder. Något som skiljer de gamla från de nya värmepumparna åt är att du idag har en mer effektiv, pålitlig och större värmeväxlare.

Även luftens distribution har blivit bättre och tack vare detta kan du få en mycket skön och behaglig värme som du antagligen inte haft i hemmet på väldigt länge. Även på ett längre avstånd kan värmepumpen ge din bostad (och dig) det som den behöver. Hur mycket du kommer att kunna spara med din nya värmepump är svårt att säga, men väljer du en i premiumklassen kan du mycket väl spara cirka 30-35 % om man jämför med en pump som är 10 år gammal.

Värmepumpar som styrs med mobilen

Nuförtiden behöver du inte ställa dig upp och fysiskt gå över till värmepumpen för att justera temperaturen. Ytterligare något som den nya tekniken har bidragit med är möjligheten till fjärrstyrning. Att fjärrstyra din värmepump innebär att du kan använda dig av wi-fi för att koppla ihop mobilen med värmepumpen. Med en nedladdningsbar applikation kan du sedan justera efter önskemål.

Nu kanske du undrar varför du ska behöva kontrollera värmen eller luften på avstånd med hjälp av en app, men sanningen är att det finns många fördelar med detta. Det kan handla om simpel slapphet, att du inte vill ta dig upp från soffan, men det kan också handla om att du vill kunna värma upp ett hus innan du besöker det. Ett exempel kan vara ett fritidshus som har stått kallt länge.

Vissa värmepumpar erbjuder också något som kallas för underhållsvärme. Kort och gott kan man säga att denna underhållsvärme ser till att bostaden aldrig är kallare än 10 grader. På så vis behöver du inte oroa dig för att fritidshuset eller sommarstugan ska dra åt sig massa fukt under perioder som du inte vistas i huset och har en annan temperatur. 10 grader kan låta lite, men det är vanligtvis mer än tillräckligt för att motverka mögel.

Frågor och svar

När det är dags att köpa en värmepump är det lätt att det uppstår många frågor och funderingar. Det spelar sällan någon roll om du har använt dig av en värmepump innan eller inte, eftersom det ständigt kommer ut nya modeller att välja mellan. Här nedan har vi samlat fem stycken frågor som är mycket vanligt förekommande.

Vi kommer bland annat att titta närmare på hur mycket ström du kan spara in med hjälp av din värmepump, men vi kommer också att titta på hållbarheten. Att köpa en värmepump innebär för många en stor investering. Det är inte bara pumpen som ska köpas in, utan man kommer också att behöva betala för installationen från en hantverkare.

Återigen vill vi påminna dig om att du som privatperson kan använda dig av ROT-avdraget för att sänka dina arbetskostnader för installationen. Avdraget ger dig 30 % reducering på arbetskostnaden, men avdraget gäller dock inte för material, maskiner eller andra eventuella avgifter. Läs igenom offerter noga innan du väljer.

Hur mycket ström kommer jag kunna spara?

Många vill veta hur mycket ström man kommer att kunna spara in på att välja en värmepump framför andra traditionella uppvärmningssystem. Att säga ett exakt antal kWh är svårt, men generellt så kommer en villa som har en värmepump att använda sig av mindre energi än en bostad där en värmepump inte finns tillgänglig.

På ett ungefär kan man säga att ett hus som ligger på 150 kvm och uppåt sparar ungefär 3 900 kWh om året. Hur mycket detta blir i kostnad beror på vad det är för elbolag som du använder dig av.

Hur kallt kan det vara innan effekten av min värmepump avtar?

De allra flesta värmepumpar som finns på marknaden idag är framtagna för att kunna hantera det nordiska klimatet väldigt bra. Som många redan är varse om kan det bli riktigt kallt runt om i landet, speciellt om du bor uppe i norr, men även i andra delar.

Genom att ha klimatet i åtanke har man idag sett till att majoriteten av alla värmepumpar kan fungerar riktigt effektivt ner till -25 grader. Även när temperaturen är lägre än så kan många pumpar prestera bra, men kanske inte optimalt.

Låter en värmepump väldigt mycket?

Att ha en värmepump som låter mycket är inte något som speciellt många uppskattar och vi skulle nog våga säga att den tystgående värmepumpen är mer uppskattad än någon annan. Tittar man på hur teknologin ser ut idag brukar dock de allra flesta värmepumpar vara relativt tystgående. Det gäller inte bara den delen som sitter på insidan av bostaden, utan även den på utsidan.

På marknaden kan du till och med hitta värmepumpar som presenteras som ”extra tysta”, men se också till att installationen blir korrekt. Om installationen är felaktig finns det risk för att värmepumpen kommer låta mer än uppskattat. Här gör du rätt i att ta hjälp av proffsen. Undvik dock att sätta utomhusdelen alldeles för nära ditt sovrumsfönster, oavsett hur tyst värmepump du har.

Hur länge kommer min värmepump att hålla?

När man betalar dyra pengar för en värmepump vill man med största sannolikhet se till att den håller så länge som möjligt. Hur lång livslängd din värmepump har kommer dock att variera och beror främst på vad det är för tillverkare och modell som du väljer.

De lite dyrare alternativen har en livslängd på 10-15 år, vilket ändå känns väldigt rimligt i förhållande till priset. Innan ett köp bör du alltså titta på hur lång livslängd din produkt har, men även fråga om vilken garanti som gäller. Garantin säkerställer att du kan få din värmepump reparerad eller utbytt om det skulle uppstå några fabriksfel under en viss period.

COP – Vad betyder det?

När du läser om olika värmepumpar på nätet eller när du tittar på produktbeskrivningar kommer du säkerligen att stöta på ordet COP, men vad betyder det? Kort och gott kan man säga att ett COP-värde är något som du hittar på alla värmepumpar och värdet är ett sätt att beskriva hur mycket ström du kommer att kunna spara in.

Om du har en värmepump med ett COP-värde på 4, kommer detta till exempel innebära att värmepumpens tillförda energi ligger på 4 kW. Om din värmepump då går på 3 kW värme för stunden, innebär det alltså att denna värme är gratis.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0