Välj rätt Hemförsäkring

Hemförsäkring är något som består av många olika delar och är otroligt viktigt för att skydda dig mot potentiella olyckor i ditt hem.

Vad är en hemförsäkring?

En hemförsäkring är en försäkring för ditt hem som kan täcka kostnader vid olyckor eller skador. Försäkringen innebär att det är möjligt att få ersättning för exempelvis stulna föremål vid inbrott eller förstörda föremål vid brand. Oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa så behöver du en hemförsäkring om olyckan skulle vara framme. Hemförsäkringen kan även täcka saker som vård på resor, advokatkostnader, överfallsskydd eller stå för eventuella skadestånd.

Vad ska man tänka på när man väljer hemförsäkring?

Det viktigaste du bör tänka på när du ska välja en hemförsäkring är vad den täcker och omfattar. Detta beror på vilket slags hem du har och vilka potentiella saker du tycker är viktigast att försäkringen täcker. En liten hyresrätt på 1 rum skiljer sig från en stor villa, och du kanske är mer benägen att lägga mer pengar på en hemförsäkring för villan. Oavsett fallet är det en bedömning du får göra baserat på ditt hem och framförallt vad försäkringen täcker. Har du exempelvis ett akvarium i ditt hem kan det vara bra om din hemförsäkring täcker vattenskador, ifall en olycka sker.

Vilken storlek på försäkring?

Många försäkringsbolag har olika stora paket som täcker olika mycket. Ännu en gång så beror det på dig och ditt hem vilket paket som passar bäst för dig. Det gäller att läsa ingående vad alla olika företagspaket innehåller och avgöra vilket som passar bäst för dig. Det är en avvägning eftersom de större paketen kostar mer, men täcker desto fler saker.
Bor du i hus kan det vara aktuellt med en större hemförsäkring, men det beror självklart på vad du har för hus och vad för föremål av värde du har i ditt hem som du vill täcka.

Vad gäller vid hyresrätt?

Som nämndes tidigare behövs hemförsäkring oavsett hur du bor, inklusive hyresrätt. Skillnaden mellan hyresrätt och om du äger en lägenhet eller ett hus är att du inte äger lägenheten. Detta innebär att hyresvärden ansvarar för allt det fasta i din lägenhet så som väggar, tak, golv, kök, badrum, dörrar, fönster med mera. Tack vare detta ska hyresvärden stå för underhåll för denna fasta egendom. Skador som uppkommer av slitage eller liknande ska tas hand om av hyresvärden. Trots detta finns det vissa saker som hyresvärden inte står för. Dessa fall kan vara om du råkar förstöra något i din fasta egendom, exempelvis ett badkar eller liknande, och det inte anses vara ”normalt slitage”. Anledningen att du ändå behöver en hemförsäkring för hyresrätt är att den kan täcka för kostnader för din privata egendom, samt ersätta dig vid olyckor i ditt hem. Har du själv köpt något i din fasta inredning i din hyresrätt så som kyl och frys, kan din hemförsäkring täcka skador på dessa saker.

Vem täcker hemförsäkringen för?

Det är viktigt att kolla så hemförsäkringen täcker alla i hushållet. Detta är väldigt viktigt för saker som reseskydd, rättsskydd, ansvarsskydd och överfallsskydd. Se till att inkludera detta så hela hushållet har maximalt skydd!

Lämna en kommentar

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0