Teckna rätt hemförsäkring

En hemförsäkring är ett måste för alla, oavsett om du hyr din bostad eller äger en lägenhet, bostadsrätt eller villa. Hemförsäkringen ser till att du, din familj, din bostad och dina saker skyddas när olyckan eller tjuven är framme. Det finns olika typer av hemförsäkringar och en del ger mer skydd än andra.

Alla svenskar behöver en hemförsäkring, eftersom det är ett grundläggande försäkringsskydd som skyddar både dig och dina saker. Det är framförallt hur du bor och vad du har för saker som bestämmer vilken typ av hemförsäkring som passar dig, men det beror även på hur mycket du är villig att betala i premie och hur mycket ersättning du vill ha om någonting förstörs eller blir stulet. Flera hemförsäkringar täcker alla personer i en familj, men om ett hushåll består av flera olika personer som inte är en familj så kan de behöva en varsin, separat hemförsäkring som täcker deras personliga egendom.

Bor du i en hyresrätt behöver du bara en hemförsäkring som skyddar sakerna, men i en bostadsrätt behöver du både en hemförsäkring och bostadsrättsförsäkring som täcker skadorna i och på själva bostaden. I en hyresrätt står hyresvärden för bostadens fasta egendom, men när du äger bostaden ansvarar du för den fasta egendomen och måste därför ha en försäkring för det. Samma sak gäller om du bor i en villa, för då måste du både ha en hemförsäkring och en villaförsäkring som täcker villans exteriör och interiör.

Ett exempel på olika hemförsäkringar

För att se hur olika hemförsäkringar kan se ut tittar vi närmare på försäkringsbolaget Gjensidige som har tre olika hemförsäkringar att välja mellan: Bas, Lagom och Plus. Alla deras hemförsäkringar innehåller ansvarsförsäkring, rättsskydd, överfall- och krisförsäkring och reseskydd, utöver försäkring av egendom och lösöre på annan plats. Skillnaden mellan basförsäkringen och den dyrare försäkringen Plus är att försäkringsmomenten täcker högre belopp, samtidigt som det finns vissa moment i Plus som inte finns i Bas. Plus innehåller till exempel Allrisk lösegendom, Mobbning och identitetsskydd, Uppstädning på webben, med mera.

Bättre reseskydd för dig som reser ofta

Om du äger dyra saker och/eller har en dyr bostad, så kan det vara värt att teckna en mer omfattande hemförsäkring. Samma sak gäller om du ofta är ute och reser och har med dig dina saker. Reseförsäkring ingår i alla hemförsäkringar, men en mer omfattande hemförsäkring har ofta ett reseskydd som täcker längre reseperioder och fler länder. Reseförsäkringen kan även innehålla avbeställningsskydd, förseningsersättning och andra ersättningar som kan komma till användning. Återigen kan vi titta på Gjensidiges försäkringar. Deras hemförsäkring Plus innehåller ett utökat reseskydd på 60 dagar i hela världen, medan deras Bas-försäkring täcker resor på 45 dagar i vissa länder och för vissa moment.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0